Hastanelerde IV ilaç tedavileri genellikle servis ortamında hemşireler tarafından hazırlanmaktadır. Çoğu servis, ilaçların hazırlanması esnasında ilacı korumak için çok kritik olan ISO 5 hava kalitesine sahip değildir. Bu durum, hazırlanma esnasında mikrobiyolojik kontaminasyon risklerini beraberinde getirir.
Merkezi bir hazırlama standardının olmaması, ilaçların farklı servislerde farklı yöntemlerle hazırlanması ihtimalini de beraberinde getirmektedir. Bu da hazırlanmış ilaçların etkinlikleri konusunda endişelere sebep olmaktadır.
Özellikle antibiyotik hazırlamalarının servislerde yapılması esnasında, yere ya da atık kutularına ilaç damlaması durumunda, bakteri ve antibiyotiğin vücut dışında temas etmesi yoluyla enfeksiyonlara karşı antibiyotik direnci oluşması ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hemşirelerin bu ilaçlara mesleki maruziyetinin aşırı duyarlılık, alerjik reaksiyonlar, direnç ve anaflaktik şok gibi olumsuz sağlık riskleri oluşturduğu bilinmektedir.
Bir diğer önemli konu ise; özellikle yüksek maliyetli ilaç flakonları için, her serviste flakon içinde kalan ve kullanılmayan dozlar imha edilir. Bu durum önemli bir ilaç kaybı ve kamu maliyetine sebep olur. Bu maliyetin %15-39 arasında olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir.
Özet olarak aseptik IV ilaç hazırlama süreçlerinde süreçlerinde:
Aseptik IV İlaç Hazırlama Çözümü kapsamında, aşağıda belirtilenlerin biri, birkaçı ya da tamamı sunulabilir.
Aseptik IV ilaç hazırlamalarının elektronik sistemler ve yazılımlar kullanılarak gerçekleştirilmesi, ilaç hazırlama sürecindeki birçok riski ortadan kaldırır ya da minimize eder. Her yönüyle değerlendirildiğinde Aseptik IV İlaç Hazırlama Çözümü: